کاهش شتاب خودرو چه دلایلی می تواند داشته باشد؟
شاید برای شما هم پیش آمده که وقتی پدال گاز را فشار میدهید خودرو همان سرعت و شتاب همیشگی را ندارد و فقط گاز میخورد. در این حالت میگویند که خودرو تنبل شده است. تنبلی خودرو به دلیل اشکالات فنی رخ میدهد که در ادامه به بررسی مهمترین عوامل کاهش شتاب خودرو میپردازیم.
کاهش شتاب خودرو دلایل متعددی دارند. برخی از این دلایل کلی است و نباید به سادگی از کنار آن عبور کرد و برخی دیگر به راحتی قابل حل است و هزینه چندانی به همراه ندارد.
موتورهای درونسوز در حالت کلی به دو دسته دو زمانه و چهار زمانه تقسیمبندی میشوند. هر سیکل یا چرخه در موتور چهار زمانه دارای 4 مرحله است:
- مکش
در این مرحله ابتدا سوپاپ ورودی باز شده و مخلوط سوخت و هوا وارد سیلندر میگردد. ترکیب مناسب سوخت و هوا یکی از مهمترین عوامل در بهبود عمکرد موتور بوده و در صورت عدم رعایت این نسبت، راندمان موتور کاهش خواهد یافت.
- تراکم
در این مرحله پیستون از نقطه انتهایی (Bottom Dead Center) به سمت بالا حرکت کرده و باعث تراکم مخلوط سوخت و هوا میگردد.
- انفجار
جرقه شمع چون کبریتی در خرمن باعث احتراق و انفجار مخلوط سوخت و هوا شده و در نتیجه پیستون دوباره به سمت نقطه انتهایی برگردانده میشود.
- تخلیه
در نهایت گاز و دود حاصل از احتراق باید تخلیه گردد که در این مرحله، سوپاپ تخلیه دود باز شده و دود و گازهای تولیدی خارج میشوند.
دلایل کاهش شتاب خودرو
یکی از دلایلی که می تواند در هنگام رانندگی تجربه خوبی را به راننده القا کند، شتاب بالای خودرو است. در نقطه مقابل، هنگامی که شتاب خودرو کاهش بیابد، تجربه رانندگی می تواند برای راننده بسیار زجرآور و خسته کننده شود. اصلی ترین دلیلی که باعث کاهش تدریجی شتاب خودرو می شود، مستهلک و فرسوده شدن قطعات موتور در قسمت های مختلف است. اما اینکه مستهلک شدن چه قطعاتی از خودرو باعث این کاهش شتاب شده اند، بحثی است که در ادامه به صورت یک به یک به آن خواهیم پرداخت.
فیلتر هوا
فیلترها جزو قطعات مصرفی خودرو دسته بندی میشوند و بعد از مدتی نیاز به تعویض دارند. فیلتر هوا یکی از فیلترهای خودرو است که کثیف بودن آن سبب اختلال در تنفس موتور میشود. زمان تعویض این فیلتر به وضعیت آب و هوا، نوع رانندگی و میزان آلودگی هوا بستگی دارد ولی به طور معمولا باید بعد از ۵ هزار کیلومتر تعویض شود. کیثف بودن فیلتر هوا نشانههایی از قبیل افزایش مصرف سوخت، کاهش شتاب و روشن شدن چراغ چک خودرو را با خود به همراه دارد.
شل شدن سیم گاز
با شل شدن سیم گاز دریچه هوا کامل باز نمیشود و در نتیجه هوای کافی به سیلندر وارد نمیشود. بررسی سیم گاز و محکم کردن آن برای افزایش توان موتور کمک کننده است.
ایراد در مبدل کاتالیست
گازهای حاصل از احتراق حاوی مواد سمی است و به محیط زیست لطمه وارد میکند. این گازها توسط مبدل کاتالیست فیلتر میشود تا میزان آلایندهها در آن کاهش پیدا کند.
این قطعه بعد از مدت زیادی آلودگی و ذرات بسیاری را جذب میکند که باید سرویس شود تا گازهای تولید شده به راحتی خارج شوند و اختلالی در عملکرد موتور خودرو ایجاد نشود.
خراب شدن انبار اگزوز
فرسودگی صدا خفه کن اگزوز سبب میشود که دودها به راحتی از اگزور خارج نشود و تنفس موتور دچار اختلال شود.
ناک زدن موتور
ناک زدن موتور یکی دیگر از عواملی است که با اختلال جرقه زنی در ارتباط است. هنگامی که ترکیب سوخت و هوا وارد سیلندر شود و قبل از جرقه شمع، مشعل شود اصطلاح ناک زدن موتور به کار میرود. این اتفاق زمانی رخ میدهد که دمای دیواره سیلندر و پیستون بالا باشد و حرارت در سوخت انفجار ایجاد کند.
اختلال در عملکرد انژکتور
کثیفی انژکتور تزریق سوخت را کاهش میدهد و سبب به هم خوردن توازن سوخت و هوا میشود. این اتفاق قدرت انفجار را کم میکند و کارایی موتور را پایین میآورد.
فرسودگی سوپاپها
فرسودگی سوپاپها در در مرحله تراکم مشکل ساز خواهد بود زیرا سوپاپها به راحتی نمیشینند و درزبندی نمیکنند. در این حال پس از بالا آمدن پیستون، مخلوط سوخت و هوا به مجرای تخلیه رانده میشود و قدرت انفجار را کم میکند.
خرابی رینگ پیستون
یکی از وظایف رینگها حفظ تراکم در بالای پیستون است. اگر این رینگها دچار فرسودگی شوند ترکیب سوخت و هوا در مرحله تراکم به پایین سیلندر نفوذ میکند و از میزان آن کاسته میشود.
نتیجه گیری
هر کدام از مشکلات بالا، به خودی خود می تواند باعث کاهش شتاب خودرو و در نتیجه تنبل شدن ماشین شود. اما قبل از تمامی این عمل ها، بد نیست ابتدا سری به ECU خودرو زده و خطاهای احتمالی را بررسی کنید. البته در بسیاری از موارد ممکن است ECU یکی از خطاهای مربوط به مشکلات بالا را گزارش کند که با تعمیر قطعه مشکل دار و پاک کردن خطا، این مشکل رفع خواهد شد.